Välkommen till Tove Dahlbergs temporära hemsida!

Den ordinarie hemsidan är just nu under rekonstruktion.


Foto: Jonna Thomasson
SÅNG
Tove Dahlberg är frilansande opera- och konsertsångare, utbildad först inom jazz vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, därefter inom opera vid Operastudio '67 och dåvarande Operahögskolan i Stockholm. Hon har haft solistuppdrag vid Covent Garden i London, La Monnaie-operan i Bryssel, Opéra National de Lyon och Lincoln Center i New York och på operafestivalerna i Glyndebourne, Florens och Aix-en-Provence. I Sverige har hon framträtt vid Kungliga Operan, Drottningholms slottsteater och Folkoperan. Bland rollerna märks Dorabella i Così fan tutte (Mozart), Cherubin i Figaros bröllop (Mozart), Kleopatra i Julius Caesar (Händel) och titelrollerna i Julie (Philippe Boesmans efter Strindbergs drama) och Pelléas och Mélisande (Debussy).

 
FORSKNING
De senaste åren har Tove Dahlberg ägnat en betydande del av sin tid åt konstnärlig forsning. Den 26 maj 2023 disputerar hon vid Stockholms konstnärliga högskola med avhandlingen Släpp sångarna loss! Genus, gestaltningsnormer och konstnärligt handlingsutrymme i opera. Tove har sökt ny kunskap genom att undersöka sina forskningsfrågor rent praktiskt "på scengolvet" utifrån sin yrkesroll som sångare. Fokus har legat på vad sångare gör med kroppen och rösten för att förmedla till publiken att rollen har ett visst kön, på gestaltning av sexualitet och på hur sångarens konstnärliga mandat kan vidgas. Avhandlingstexten finns utgiven i bokform på Gidlunds förlag med ISBN 978-91-7844-516-5. De länkar som hör till boken finns här. Hela avhandlingen finns också att ta del av digitalt. Klicka här för att komma till den helt digitala versionen av Släpp sångarna loss!
UPPDRAG
Utöver sånguppdragen och forskningen är Tove Dahlberg verksam som föreläsare, pedagog, moderator, workshopledare och regissör. För förfrågningar, maila till info@tovedahlberg.com eller ring Eva Kaijser, tel 070 594 12 10.